BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

fikir-fikirkan lah

"Don't make promise when you are in JOY,
Don't reply when you are SAD,
Don't take decision when you are ANGRY,"

Think twice, Act wise...

.:Lagu2 hati:.

Saturday, January 29, 2011

sedikit itulah yang bahaya

Assalammualaikum wbt,
lame sudah xmenjenguk blog ni. makin berhabuk rupanya. fuh2.
hari ini hari sabtu, hari minggu mcm ni la sedap utk berehat2, golek2 atas katil, tido satu hari n mcm 2 lg bende best yg bley buat.
hari ini terlintas sumthing difikiran ini. tentang "sedikit".
apa itu sedikit?
sedikit itu bermakna kuantiti yg kecil n kdg2 kte xperasan bende yg sedikit ini.
but, sedikit inilah yg bahaya.
pernah dgr peribahasa sikit2 lama2 jadi bukit? rasanya sume penah. tu la peribahasa favret kalo nak dtak dlm esei. nmpak 'bijak' sket.
tp, bukan peribahasa ini yg ingin dinukilkan dlm blog ni.
sedikit yg dimksudkan adalah sedikit dlm perbuatan.
sedikit boleh mendatangkan kebaikan, dan juga keburukan.
apa itu sedikit yg mendatangkan kebaikan?
contohnye derma. selalu kte derma kat tabung masjid berapa?
rasanya plg bnyak pun mgkin RM10, kalo lbeh alhamdulillah.
RM10 tu sedikit je. tp, cbe kte try kira kalo 100 org bg RM10.
nah! RM1000 masjid dpt drpd derma. inilah yang dinamakan sedikit yg baik. sedikit yg membantu perkara2 yg baik.
kalo mcm tu, apa plak sedikit yg mendatangkan keburukan?
cbe kte lihat contoh yg slalu terjadi pd diri kita or saya especially sbgai plajar.
bayangkan kita rasa boring n kwn kte ajak men game. then, ble pgg je controller PS3, tbe2 kte trigt yg bnyak lg homwek kte xsiap.
pasti diri kita akan berkata mcm ni: "xpela, men satu round jela, pastu ley stat wat homework"
cbe kte teka, btol ke kte akan main satu round JE?
kebrangkalian pasti tidak, kte akan terus men smpai kte puas, then ble nak wat homwek kte pasti rasa penat nak wat n tangguhkan keje kte tu.
last2, satu round game akan menjadi 10 round, manakala, satu homwek yg brtangguh akan menjadi makin bnyak.

so, sedikit manakah yg kte inginkan? yg baik or buruk?

"Your life, your choice"

3 yg prihatin:

Mohamad Nazrul Fazli bin Abdul Mutalib said...

RM 10 tu pun terketar-ketar tangan..hehe

ct.mashitah said...

Your life your choice.. cewah. :p kdg2 aku hrp life ni x berapa ada sgt choice... (utk buat benda2 x baik) sbb hati lwn akal slalu hati menang. pstu buat benda yg jauh menyimpang... x suka je bila jadi mcm tu...

eshad phantom said...

yun: tu ah psl. terketar2 tu ok lg. ni kalo patah balik msjd jmpa bendahari msjid sbb tersalah bg RM100 derma lg susah. haha.

mashi: sbb hati itu raja dlm diri. kauatkanlah hati kamu, insyallah satu badan termasuk akal akan kuat. :)