BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

fikir-fikirkan lah

"Don't make promise when you are in JOY,
Don't reply when you are SAD,
Don't take decision when you are ANGRY,"

Think twice, Act wise...

.:Lagu2 hati:.

Sunday, April 4, 2010

kawan?

salam,
arini tibe2 terfikir nak tulis pasal kawn.
sebelum kte pg lbih dalam, cbe bg definisi kawan.
ade org ckp mksd dye sahabat, orang yg selalu bersama-sama kita.
ade gak org ckp kawan ialah mereka yg kita rasa selesa bersama, yg 'sekepala' dgn kita.
pernah x dgr term2 mcm "pengaruh rakan sbaya", kawan makan kawan?
sebb apa kuarnye term2 mcm ni?
antara reason yg plg kuat ialah kwn memainkan peranan pntg dlm hidup kte.
mereka la org kedua yg plg rapat dgn kita selepas keluarga.
tanpa kawan kita rasa lonely, keseorangan.
aku x nafikan ade org2 tertentu yg dpt hidup tanpa kawan.
tp, hanya sebilangan kecil je yg mcm tu.
yang selebihnya memerlukan kawan.
tp, kawan mcm mane kita nak cari?
adakah kte nak kwn yg sentiasa membenarkan kita walau ketika kita salah?
or kwn yg sentiasa menegur kita agar kita sentiasa di jalan yg benar?

aku x nafikan aku dlu suke berkawan ngan mereka yg satu kepala ngan aku.
yg same2 wat bende yg kitorg suke, xkesah r bek atau buruk.
tp last2 aku sedar, semakin aku berkawan dgn mereka, aku semakin menjadi makin teruk.
aku xsedar kesalahan2 yg aku wat dlu.
aku mmg jenis org yg senang diinfluence,
ble ak berkawan org yg malas blaja, ak jadi malas.
ble ak berkawan org yg suke bergossip, ak pun jadi penggossip.
ble ak berkawan org yg suke tgk bola, ak pun jadi peminat bola. (dah xde idea example len)
so, ak try r cari org2 yg bek2 utk jadi kawan, sbb ak taw tu je yg mengelakkan ak wat mende sia2.
last skali, ak akhirnye jumpe gak ngan kwn yg sentiasa menegur ak.
walaupun first time ak xley terima teguran2 dye, tp lastly, ak terima sbb ak taw itu yg terbaik utk ak.
ak nak ucapkan terima kasih sahabatku atas sume teguran2 yg kau berikan padaku.
semoga ak berjaya menharungi cabaran2 kehidupan ni.

as a conclusion, mksd kawan bg ak ialah mereka yg slalu menegur sahabt2 nya apa bila sahabt nye alpa, dan bukan nya kawan yg sentiasa membenarkan sahabtnya utk menjaga hati sahabt nya.

p/s: sori r kalo post ni nmpak mcm merepek, sbnarnye nak tulis len, tp len yg tertulis.
salam ceria utk sume sahabat2 ku!! (pandai2 r dtak smiley)

4 yg prihatin:

aB!d said...

bg aq..kawan/sahabat/teman mempunyai definisi yg berlainan..aq maybe anggap dy kawan tp bukan sbg shbat ataupn teman..cmt jugak utk yg laen..

eshad phantom said...

hm..btol jgak tu..
kawan, sahabat ngan teman mmg berlainan..
tp ak kalo bley xnak beza2kan diorg..hahaha..

-cHikA LaLA- said...

i like diz post.. wat eva it is.. we have to appreciate every friends that we have.. xkesah la dowg jahat ke baik ke.. asalkn dowg hargai kite n ingat kite.. tu pon da cukup.. n i'll always syg sume kwn2 y aku ade.. ;D don wanna lose them bcoz of some stupid things ever again ;D

miss husna said...

ecad..kt kwn kn?