BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

fikir-fikirkan lah

"Don't make promise when you are in JOY,
Don't reply when you are SAD,
Don't take decision when you are ANGRY,"

Think twice, Act wise...

.:Lagu2 hati:.

Saturday, February 6, 2010

Kau marah aku lagi marah

salam,

arini bru je abis badminton tournement 'piala badgers' kat natatorium uni.
tournement ni saje nak eratkan hubungan sesama malaysian kte.
alhamdulillah, walaupun kalah (sori r wan),
dpt r berpeluh sedikit n melepaskan tensyen2 blaja.
so, balik je bilik konfem la penat.
nasib baik la wan tbe2 nak masak lauk daging merah,
jadi ak ngan zap just beli nasi goreng jela dr Asian kitchen.
time nak menunggu lauk masak,
ak ngan zap lepak la bilik wan smbil smbg.
then, ble lauk dah masak n kitorg pun nak start melantak,
ak pg la bilik nak amik nasi goreng tu.
sekali KUNCI lak bilik tu.
then, ble penat+pintu Kunci+lapar
=marah/tensyen.
n terkeluar mende yg xsepatutnya.
adoii.
lemahnya diri ni.
disebabkan nafsu, diri ini kalah pada sifat amarahnya sendiri.
teringat hadis Nabi Muhammad SAW:

Rasulullah SAW bersabda.
"Marah itu daripada syaitan.Syaitan itu daripada api.Api boleh dipadamkan dengan air.Maka apabila kamu marah, BERWUDUKLAH" [hadis riwayat Al Imam Ahmad]

biasalah, ble kte marah,
kte meletakkan nafsu di depan.
membelakangkan pemikiran, mengenepikan logik akal, menutup rasional.
so, lepas ni, pendamkan lah perasaan marah tu.
perasaan ni xbawak apa manfaat untuk kita.
Rasulullah sendiri ada bagi tips2 untuk mengawal perasaan marah.

Sabda Rasulullah SAW
"Apabila kamu marah,maka jauhilah orang yang kamu marahi,berubahlah
dari tempat kamu berdiri ketika marah,jika kamu marah dalam keadaan berdiri,
hendaklah kamu duduk,jika kamu marah dalam keadaan duduk,hendaklah
kamu berbaring"

Bersabar la

'Dan Allah mencintai orang yang sabar' [al-Imran:146]
'Sesungguhnya Allah bersama-sama mereka yang sabar' [al-Baqarah:153]

Pilihan anda:
bersabar?
atau marah?

fikir2kan lah.

5 yg prihatin:

sharifuddin said...

kalau marah ketika duduk, bkn kene baring ker?

Zafree said...

dier copy paste jer tuh...haha

eshad phantom said...

haha..kantoi la plak..
ak dah btolkan dah..thanks r shasha..

Yatie Sulaiman said...

sapa yg kunci pintu??

eshad phantom said...

mane ley gtaw yati..
hahaha..