BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

fikir-fikirkan lah

"Don't make promise when you are in JOY,
Don't reply when you are SAD,
Don't take decision when you are ANGRY,"

Think twice, Act wise...

.:Lagu2 hati:.

Friday, February 19, 2010

Mengapa ek?

mengapa ek?


kita suka mendengar lagu kuat2,
tp ble kte mendengar bacaan Al-quran kte bka pelan2.

kita suka menyanyi lagu2 barat,
tp kte payah gler nak melanunkan bcaan Al-quran.

kte hafal lirik2 lagu terkini,
tp, surah 3 Qul pun xhafal2 lg.

kita suka membaca majalah hiburan,
tp, kte rasa berat nak membaca Al-quran.

kita asyik nak menyebut2 name awek/balak kte,
tp, jarang sekali menyebut nama2 Allah dan rasul-Nya.

kalo dating kte mesti dtg on time,
tp, ble 'dating' ngan Allah, kte lengah2kan.

kita suke dating n berdua-duaan bersama pasangan kte,
tp, kte xpenah nak bersendirian bersama Allah.

kenapa ek?
arini diri ini terigt kembali satu hadis tntg penciptaan syurga dan neraka
Nabi Muhammad SAW bersabda:


لَمَّا خَلَقَ ا الْجَنَّةَ وَ النَّارَ , أَرْسَلَ جِبْرِيْلَ إِلَى الْجَنَّةِ , فَقَالَ : اُنْظُرْ إِلَيْهَا وَ إِلَى مَا أَعْدَدْتُ لأَهْلِهَا فِ“

Ketika Allah menciptakan syurga dan neraka, Dia mengutus Jibril untuk melihat ke syurga, Allah berfirman : “Lihatlah ke syurga dan lihatlah apa saja yang Aku telah sediakan untuk para calon penghuninya !
”قَالَ : فَجَاءَهَا فَنَظَرَ إِلَيْهَا وَ إِلَى مَا أَعَدَّ اللهُ لأَهْلِهَا فِيْهَا“
Maka Jibril pun mendatangi syurga, kemudian melihat ke syurga dan kepada apa yang Allah telah sediakan untuk para calon penghuninya.
”قال : فَرَجَعَ إِلَيْهِ , قَالَ : فَوَ عِزَّتِكَ لاَ يَسْمَعُ بِهَا أَحَدٌ إِلاَّ دَخَلَهَا“
Kemudian Jibril kembali kepada Allah dan berkata :
“Demi keperkasaan-Mu, tidak ada seorang pun yang mendengar tentang syurga kecuali dia pasti ingin memasukinya.
”فَأَمَرَ بِهَا فَحُفَّتْ بِالْمَكَارِهِ , فَقَالَ : اِرْجِعْ إِلَيْهَا فَانْظُرْ إِلَيْهَا وَ إِلَى مَا أَعْدَدْتُ لأَهْلِهَا فِيْهَا“
Lalu Allah memerintahkan agar syurga dikelilingi oleh hal-hal yang dibenci, kemudian Allah berfirman kepada Jibril :
”Kembalilah ke syurga dan lihatlah serta lihat pula apa yang Aku telah sediakan bagi para calon penghuninya !
”قال : فَرَجَعَ إِلَيْهَا , فَإِذَا هِيَ قَدْ حُفَّتْ بِالْمَكَارِهِ , فَرَجَعَ إِلَيْه فَقَالَ : فَوَ عِزَّتِكَ لَقَدْ خِفْتُ أَلاَّ يَدْخُلَهَا أَحَدٌ“
Maka Jibril pun kembali ke syurga, ketika itu syurga telah dike lilingi oleh perkara-perkara yang tidak disukai. Kemudian dia kembali kepada Allah dan berkata : “Demi keperkasaan Mu, sungguh aku takut kalau tidak akan ada seorang pun yang mau memasukinya.
”قَالَ : اِذْهَبْ إِلَى النَّارِ فَانْظُرْ إِلَيْهَا وَ إِلَى مَا أَعْدَدْتُ لأَهْلِهَا فِيْهَا .Allah berfirman : “Pergilah ke neraka, lihatlah ke neraka dan ke-pada apa yang Aku telah persiapkan untuk para calon penghuninya !
”فَإِذَا هِيَ يَرْكَبُ
بَعْضُهَا بَعْضًا , فَرَجَعَ إِلَيْهِ , فَقَالَ : فَوَ عِزَّتِكَ لاَ يَسْمَعُ بِهَا أَحَدٌ فَيَدْخُلُهَا“
Maka dilihatnya neraka, sebagiannya menghantam sebagian yang lain. Lalu Jibril kembali dengan berita tersebut, dan berkata : ”Demi keperkasaan-Mu, tidaklah ada seorang pun yang mendengar tentang neraka kemudian ia berminat memasukinya.
”فَأَمَرَ بهَا , فَحُفَّتْ بِالشَّهَوَاتِ , فَقَالَ : اِرْجِعْ إِلَيْهَا“Kemudian Allah memerintahkan agar neraka dikelilingi oleh hal-hal yang diingini oleh hawa nafsu, kemudian Allah berfirman :
“Kembalilah ke neraka !
”فَرَجَعَ إِلَيْهَا , فَقَالَ : وَ عِزَّتِكَ لَقَدْ خَشِيْتُ أَلاَّ يَنْجُوَ مِنْهَا أَحَدٌ إِلاَّ دَخَلَهَا“
Jibril pun kembali ke neraka, lalu Jibril berkata : “Demi keperkasaan-Mu, aku khawatir tidak akan ada yang selamat dari neraka, kecuali ia pasti memasukinya.”
( HHR. Ahmad, Abu Dawud dan At-Tirmidzi )

syurga diciptakan oleh Allah dgn berbagai nikmat yg sungguh asyik yg tidak pernah terlintas dlm fikiran manusia. Neraka lak dicipta dgn berbagai macam seksaan untuk penghuni nya.
tp kenapa manusia berlumba-lumba ingin memasuki neraka dan bukan nya syurga??

ini semua adalah disebabkan sesuatu yang dipanggil nafsu. nafsu ini lah yg mengaburi pandangan kte. ini yg membuatkan kte nampak neraka tu best, n syurga tu boring. inilah challenge dr Allah untuk hamba2-Nya. so, the best would be the one who melihat dgn mata hati n bukannya dgn mata nafsu. dunia adalah persinggahan je sebelum kita meneruskan perjalanan ke akhirat. btol x? so, what apa nak keja sgt dunia. baik kita isi bekalan kita sepenuh2nya untuk perjalanan kte ke akhirat. use your akal, not your nafsu ok?
It's never too late (qibo, 2010)

P/s: post ni khas untuk ak yang dah makin lupa..tq.

5 yg prihatin:

-cHikA LaLA- said...

cinta sempurna~~ hayatilah.. ;D xley bla la ayat ak ni.. ;p

sEnyUm SakAn said...

sedikit terasa.. tpi alhmdulillah skang da berubah.. smkin mendekatkan dri pada yg Maha Esa. =) btlla org kta, bnde yg buruk rse seronok sgt nk wat, bnde baik, payah sgt. sumenye gara2 tewas pda musuh terbesar yg tersembunyi dlm dri (nafsu).. semoga kta sntiasa saling memmperingati antara stu sma lain agar xlgi tewas di tgn nafsu.. ayuh bangkit!!!

(asal ak ase cam skema gler bunyi post ak nie ea? haha.. biar la, asalkn msg yg nk dsmpikn tercpai.. renung2 kn n slamat beramal.. weee~)

eshad phantom said...

pergh...the twins komen kat blog ak ni..
satu penghormatan ni..haha..
tq r..

-chika lala-: cinta sempurna tu name lagu ke??

senyum sakan: skema r bagus..bak kata warden ak dlu: 'skema masuk syurga'..
hahaha..
ni skdr opinion dye je kot..

Naqib said...

eh baru baca post ko ni. ada nama aku! hahaha

Anonymous said...

Haah kan??
Aku pun pikir cam2 gak.
Ape kate ko tanye Arip bin Johari a.k.a Arip x hensem