BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

fikir-fikirkan lah

"Don't make promise when you are in JOY,
Don't reply when you are SAD,
Don't take decision when you are ANGRY,"

Think twice, Act wise...

.:Lagu2 hati:.

Thursday, March 4, 2010

result

salam,

alhamdulillah sudah dapat result for all the midterm..
walaupun ada yang tidak mencapai target, still ada juga yang exceed the target..
overall, bersyukur dengan result yang dikurniakan oleh Allah..
kadang-kadang terfikir juga, asal walaupun sudah struggle mati-matian sebelum exam, still result teruk??
kenapa universiti-universiti lain macam senang nak dpt 4 flat??
Asal universiti ak ini susah sangat??
bila-bila perasan tidak puas hati tu datang, cepat diri ini mengingat bahawa setiap yg terjadi ada hikmahnya.
teringat akan satu ayat Al-Quran dalam Surah Al-Baqarah:
Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir. (286)
kalau kita hendak huraikan, maksudnya Allah letakkan aku di university of Wisconsin ini sebab diri ini mampu untuk 'handle' ujian ini,
so. buat apa nak give up awal-awal?
engkau tu hebat,
engkau boleh Irshaaad!!

wahai diri,
janganlah engkau sedih kerana result exam yang tidak seberapa ini,
tapi bersedihlah atas dosa-dosamu,
wahai diri,
ingatlah bahawa ini hanyalah sementara,
janganlah engkau terlalu mengejar dunia sahaja,
kelak akhiratmu akan tercicir,
tapi kejarlah akhiratmu,
insyAllah kamu akan menerima kedua-duanya.

dikesempatan ini, diri ini hendak mengucapkan tahniah kepada sahabat-sahabat yang mendapat result yang bagus last exam/sem/quarters.
keep it up!!

P/s: post ini sengaja ditulis tanpa perkataan 'short-form'.=)

4 yg prihatin:

Naqib said...

hahaha. bkn ko ke bdk 4 flat tu ecad? :P

sharifuddin said...

owh, ecad rndh diri jeq tu..:)

iSorO cHan~ said...

wahh..
kenapa universiti-universiti lain macam senang nak dpt 4 flat??
lain mcm shad.. haaa

wei, ko da dpt result xgtau ak ea.. cmnie kwan.. (>.<)
anyway, nice post.. sme2 la kte muhasabahkan blek dri tuk kejayaan yg lbey cemerlang d dunia n akhirat..
i'Allah =)

Anonymous said...

ak tau ape yg exceed tu!! mesti lca kan!!